Mangler du papir til arbejde eller hjemmet? Her guiden til papirindkøb.

På de fleste arbejdspladser bruges der papir hver eneste dag til dokumenter, printer og noter. Mange har også behov for en god papirbeholdning i hjemmet, så der altid kan printes opskrifter eller invitationer – eller så de yngre har noget at tegne på. Læs her om de forskellige typer af papir samt deres formål.

Papirstørrelser

Når vi snakker om papirstørrelser, kan vi alle blive enige om, at den klart hyppigst brugte størrelse er det klassiske A4-papir, og det er helt sikkert også den, du har til at ligge ved siden af printeren derhjemme. Men du kan med fordel have et lager med større variation, så du ikke skal frem med saks og lineal, hver eneste gang du skal skrive et brev, en liste eller en invitation, der kræver en mindre størrelse. Det er også rart at have en større størrelse til projekter og kreative udfoldelser.

I produceringen af papir er der blevet udviklet et system til, hvordan de skærer papiret uden spild. Dette system inddeler papiret i 11 forskellige størrelser – nemlig fra A0, som er det største, til A10, som er den mindste variant. På nettet kan du finde informationer om de præcise mål samt se en model af det opdelte A0 papir, hvorved du så kan sammenligne de forskellige størrelser. Dette kan være en hjælp, når du skal på papirindkøb.

Tykkelser til ethvert formål

Du kan også finde papir i forskellige tykkelser. Her snakker vi ikke om en tykkelsesforskel fra papir til karton, men en millimeterforskel, som kan påvirke hvad papiret bedst kan bruges til. Papir egnet til printer skal fx være af en bestemt tykkelse, men skal du bruge papiret til at lave en plakat, brochurer eller invitation, kan det være bedre med et endnu tykkere papir. Find den angivne vægt af papiret for at forstå dets tykkelse.