Bagning – hævekurve til brød

Hævekurve bruges til at hæve dej på en naturlig måde og hjælper med at holde dejen luftig og smidig, så brødet bliver så lækkert som muligt, når det kommer ud af ovnen. Hævekurve er en nødvendighed for at bage det bedste, succesfulde og lækre bagværk. De findes i et utal af forskellige former og størrelser, der hver især passer til en bestemt type brød. Med den rette hævekurv kan du lave lige dét bagværk, som du lyster. Når du bruger hævekurve frem for skåle eller andre køkkenmaskiner til at hæve din dej, iltes brødet bedre. Dermed er betingelserne for en god og ensartet hævning til stede, hvilket kommer til udtryk i det færdige brød. En hævekurv kan også bidrage ved, ved hjælp af sine riller og former, at skabe et pænt mønster i brødet, så dit bagværk kan ligne mesterværker hver gang. Når du bruger hævekurve støttes dit brød på en naturlig måde, mens det hæver. Ved brug heraf får dejen desuden en bedre iltning, så brødet kan blive stort og luftigt.

Hvorfor bruge hævekurve?

Med hævekurve kan du bage smukke rustikke brød med spirale mønstre og i flotte forme. Udover det hjælper hævekurvene, som beskrevet ovenfor, med at hæve brødet så det bliver perfekt når det er færdigbagt og kommer ud af ovnen. Det rustikke look, som hævekurve bidrager til, er populært og vil uden tvivl imponere enhver, som kommer på besøg til morgenmad, brunch, frokost eller middag. Nogle kurve absorberer lidt fugt under hævningen. Dette giver brødet en lækker skorpe, som er let at skære i, og det gør desuden, at brødet kan åbne sig pænt i ovnen. De mest hyppigt anvendte former er ovale og runde og kan bruges til dej af 5oo gram, 750 gram og et kilo.

Forberedelse af hævekurve

Før du tager din hævekurv i brug bør du smørre den to gange med spiselig olie. Inden du kommer dejen i kurven bør du drysse den med rigelig mel. Derudover kan du rulle dejen i mel inden du lægger den til hævning. Når dejen er hævet nok lægges den super simpelt på en bageplade, som placeres i ovnen ved passende varme. Det burde give et luftigt og lækkert brød hver gang. Hvis der er for meget overskydende mel på det færdige brød, kan du børste det af og lægge det til siden. Hvis der er dejrester i kurven efter bagning, er det vigtigt at vaske den af, inden næste gang du bager.