Nettet er fyldt med kopivarer

Internethandlen har aldrig været større, og den vokser stødt år for år for år. Den voldsomme vækst har medført, at flere købmænd i Asien har fundet en fidus. En rigtig fed fidus, som mange danskere hopper i med begge ben!

Du har sikkert set annoncer på Facebook for billige Nike sko, billige Canada Goose jakker, billige Gucci solbriller eller billige Louis Vuitton tasker. Det er så billigt, at man næsten får mistake om, at varerne er falske, og det er de altså også! Selvom reklamerne leder dig videre til en hjemmeside, som virker meget dansk på overfladen, så har den sine rødder typisk i Kina, hvor bagmændene sidder og skummer fløden.

Via services som Google Translate oversætter de ganske simpelt hele siden fra kinesisk til dansk. Det lyder smart, men heldigvis er Google Translate endnu ikke perfekt. Det betyder at teksterne ofte er fyldt med grammatiske og sproglige fejl. I de værste tilfælde giver teksten på hjemmesiden slet ikke mening!

Nyeste skud på teksterne er, at de kinesiske købmænd stjæler teksterne fra andre danske sider, og så ser det hele pludselig endnu bedre ud! Men du skal være på vagt, da det er dig som forbruger, som der skal handle.

Selvom det er lovligt at købe kopivarer til eget forbrug, så er grænsen mellem eget forbrug og med videre salg for øje meget hårdfin, og der er ikke diffineret nogle egentligt regler, som siger over x stk er til videre salg. Og selvom falske varer til eget forbrug er lovligt, så er spørgsmålet også, om det er moralsk og etisk korrekt. Er det ioden bare at sylte på et kendt varemærke uden skrupler, fordi man ikke gider betale prisen for den originale vare?

Det værste ved alt dette er næsten, at ingen kender baggrunden for de falske produkter, som de måske ender med at købe.

  • Er de lavet af børnearbejdere?
  • Er der brugt kemikalier eller andre farlige stoffer i produktionen?
  • Er materialerne sundhedsskadelige?
  • Har produktionen af din kopi taske nogen negativ effekt på miljøet?
  • Er produktionen foregået under slavelignende forhold?
  • etc…

Alle sammen spørgsmål, som burde få selv den mest hardcore person til at stille spørgsmåltegn ved, om det egentlig er det værd? Tør du virkelig tage chancen og risikere dit liv og helbred, fordi du kan spare sølle 200 kr -500 kr -1000 kr? Er det virkelig risikoen værd?

Meningerne om kopivarer er mange, men herfra skal lyde en opfordring om, at undgår kopivarer!