Man bør ofte samle sine dyre små lån i et stort lån.

Det er ofte de små dyre lån, som ender med at sende folk ud i økonomiske vanskeligheder. Grunden er ofte at man ender op med en masse kreditorer, og mister overblikket over de forskellige afdragsbetingelser osv.De seneste år har der være fokus i medierne, at mange danskere lever over deres økonomiske evne, ved at bruge flere penge end hvad deres reelle indtægt er. Den tendens kan der være flere årsager til. For mange er tilfældet, at de har optaget en masse små dyre lån. Denne form for gæld kan i mange tilfælde være svært at tilbagebetale, specielt hvis man er endt op med rigtig mange forskellige kreditorer.

De mange og høje gebyrer, som nogle lån kan have, vokser gerne meget hurtigere end man lige tror. Ofte går størstedelen af det man afbetaler om måneden på renter og gebyrer, end til den faktiske afbetaling på gælden man har optaget. Dette kommer ofte bag på mange lånetagerer, som kan ende ud i en frustration over lånet.

Hvordan får man så kontrol over den gæld, man har optaget? Desværre er det sådan, at gæld ikke bare forsvinder. Den vokser sig i stedet større og større, jo længere tid man bruger på at afdrage på lånet. Det er derfor klogt, at betale den dyre smågæld af, så hurtigt som muligt, da det er den type af lån, der hurtigt kan vokse en over hovedet.

Et alternativt for at nedbringe de dyre små lån, er at samle dem i et større lån. På den måde slipper man for alle de individuelle gebyrer, som er på hvert enkelt lån. Det bliver samtidig nemmere at kontrollere hvilke regninger, der skal betales på hvilket tidspunkt, da man kun har kreditor at forholde sig til. At samle flere små lån til et stort lån, er ofte det råd, der bliver givet af økonomiske rådgivere, da det ofte er det mest lønsomme set i et forbrugerperspektiv.

Selvom det ofte er en fordel at samle lån, har der tidligere været set med kritiske øjne på disse typer for lån. Denne modvilje har været dannet på grund af, man har set skyhøje lånerenter på samlelån. Endvidere har høje etablerings- og månedsgebyrer gjort at disse lån, har været langt dyrere end beregnet. På den måde har mange forbrugere fået umenneskelige høje udgifter på sine lån. Nogle har derfor foretrukket ”mere overkommelige” kreditkortløsninger, for at nedbringe deres smågæld.

Denne traditionelle opfattelse har ændret sig drastisk de seneste år. Dette har hovedsageligt været grundet en merkant ændring på det danske lånemarked. I de sensete år er der kommet flere lånegivere på markedet, som har givet en øget konkurrence. Det har betydet lavere priser på lån, og derved givet en fordel til forbrugerne, da de kan låne penge til mere gunstige forhold.