Hvilken a-kasse skal jeg vælge?

“Hvilken a-kasse skal jeg vælge?”

Det spørgsmål stiller mange mennesker sig selv, og svaret er lige så enkelt at besvare, som det er svært. Det er enkelt at besvare i den forstand, at kerneydelsen i en a-kasse er nøjagtig ens for alle a-kasser: Dagpenge. Alle a-kasser udbetaler den samme dagpengesats, der i øvrigt fastsættes én gang årligt i Finansloven.

Dagpengesatsen for 2011 er op til kr. 766,00 pr. dag (5 dage pr uge) for fuldtidsforsikrede, og kr. 511,00 pr. dag for deltidsforsikrede. Er du dimittend, er dagpengesatsen for 2011 kr. 628,00 pr. dag.

Dine dagpenge beregnes som 90% af din seneste indkomst, og beregnes ved antal arbejdsdage i måneden * dagpengesatsen.

Så hvis du kun har behov for dagpengene, så kan du frit vælge a-kasse, og så er der ikke noget i vejen for den billigste a-kasse, du overhovedet kan finde.

Hvorfor så vælge en dyrere a-kasse?

Jamen der kan være flere grunde til at vælge en dyrere a-kasse. Fx kan det være, at du også vil have en fagforening, fagorganisation, eller anden organisation, der kan hjælpe dig med fx juridisk hjælp ved uberettiget fyring eller kontraktgennemlæsning, ved lønforhandlinger, i forbindelse med videreuddannelse eller lignende.

Mange steder kan du finde specielle tilbud på a-kasse og organisation, fx hos Lederne, Frie Funktionærer eller CA A-kasse, hvis du har begge dele samlet samme sted. Hvis det er tilfældet, så er det pludselig ikke nødvendigvis den billigste a-kasse, der er det bedste tilbud til dig.

Hvad så med lønsikring?

Lønsikring er det nye sorte! Med en lønsikring (som i bund og grund er en arbejdsløshedsforsikring) oven i dine dagpenge, kan du opretholde din nuværende levestandard i en på forhånd aftalt periode, såfremt du skulle blive arbejdsløs. Rigtig mange organisationer og fagforeninger tilbyder en lønsikring, og du kan finde nogle gode tilbud.

Er det svært at skifte a-kasse og fagforening?

Overhovedet ikke! Faktisk er det næsten skræmmende nemt. Det eneste du skal gøre er, at kontakte den a-kasse/fagforening/organisation du ønsker at træde ind i, så sørger de for enten at få dig oprettet i systemet (hvis du ikke har været medlem af en før) eller at rekvirere dine papirer fra din gamle a-kasse/fagforening/organisation.

Herefter modtager din nye “klub” dine papirer, og du modtager besked om, hvornår du overføres. Så snart overførslen er sket, er du i gang.

OBS: Alt efter hvordan forretningsgangen er hos din nye a-kasse/fagforening/organisation, vil der muligvis være nogle papirer der skal sendes frem og tilbage, og nogle fagforeninger kan også finde på at indkalde dig til en kort samtale. De fleste undlader dog dette.

Hvor længe skal man være medlem af en a-kasse for at få dagpenge?

Tommelfingerreglen er, at du skal have været medlem i minimum 12 måneder, for at kunne få udbetalt dagpenge. Derfor er det en god idé at melde dig ind, inden du bliver arbejdsløs. Ellers er der kun feriepenge, opsparing eller kontanthjælp at leve af. Især her i disse finanskrise-tider er det rigtig smart med en a-kasse.

Når/hvis du skifter a-kasse, kan du heldigvis tage din anciennitet med over, så du skal ikke være medlem af din nye a-kasse i 12 måneder, før du kan få dagpenge – så du kan skifte når du vil, uden at miste din dækning.

Er du dimittend (netop færdig med en længerevarende uddannelse, fx universitet) skal du kun være medlem af a-kassen 1 (én) måned, før du kan blive dækket af den specielle dimmitendsats. Typisk vil dit uddannelsessted fortælle dig, hvornår du kan blive medlem, men ellers er det ca. 1 måned før din forventede afslutning af uddannelsen. Magisternes A-kasse er det oplagte valg til Cand’er og andre højtuddannede.

Den dag, du har gennemført din sidste eksamen/prøve, skal du tage ned til din a-kasse og melde dig ledig, ligesom du skal forbi dit lokale jobcenter og gøre det samme.

Så snart det er gjort (og så fremt du er dækket fra dag 1 i din ledighedsperiode), kan du begynde at modtage dagpenge.

Lykke til!