Hvad skal man spise til vinen?

Hvad er der på menuen i dit køkken i aften? Fisk, fjerkræ, oksesteg, hummer, pizza eller noget helt andet? Uanset hvad du eller kokken har besluttet sig for at servere, kan det altid anbefales at åbne en god flaske vin til maden.

Spørgsmålet er bare, hvilken vin du skal drikke? Mange vine har godt nok en lille beskrivelse af, hvilke retter der går godt til vinen – men der er også rigtigt mange, der absolut ingen beskrivelser har på etiketten. Det er heller ikke altid, at servicemedarbejderen i supermarkedet kan hjælpe dig.

Så hvad gør man? Du kan selvfølgelig prøve lykken og vælge en helt tilfældig vin. I så fald må man virkelig sige, at du følger din mavefornemmelse. Men det kan omvendt også hurtigt bliver et forkert valg.Og det er jo ærgerligt, hvis du bruger meget tid på maden i dit køkken.

I stedet kan du besøge en vinguide, hvor der findes en vin & mad søgefunktion. Så kan du krydse forskellige madretter af, fx fisk eller fjerkær og blive præsenteret for de vine, der passer til retterne.

Inden for italiensk vin findes der fx Italiensk Vinguide, som netop tilbyder denne søgefunktion. Vælger du fx oksekød, bliver du præsenteret for kongevinen Sassicaia. Det er en vidunderlig italiensk rødvin, der mange gange er blevet forvekslet med en stor Bordeaux. Der er tale om en intens rødvin med en skøn rubinrød farve. Duften er vidunderlig og kompleks, og smagen følger lige så flot efter. Den er kraftfuld, dyb og koncentreret. Eftersmagen i sig selv kan sagtens nydes i nogle minutter.

Men vælger du sådan en vin til fx fisk eller fjerkræ, så kommer du mildt sagt ikke til at smage fisken.

I stedet burde du have valgt hvidvinen Gavi fra vinregionen Piemonte. Her er der tale om en af de mest berømte hvidvine fra regionen. Den har en meget høj standard blandt italienske hvidvine. Hvidvinen er lettere strågul, og duften er delikat og karakteristisk. Smagen er tør og frisk, så den egner sig ganske fint til netop fiskeretter i ovn eller dampede fiskeretter.

Nu var det selvfølgelig et overdrevet eksempel, for de fleste ved jo godt, at rødvin ikke egner sig til fisk. Men overdrivelse fremmer forståelsen og selv inden for hvidvinenes verden er der stor variation i syrlighed, sødme og tørhed.

Det kan i hvert fald anbefales at tage maden i betragtning, inden du lader propperne springe og hælder vinen op. Derudover er der blot at sige: Velbekomme.

Skriv et svar