Ekstra Jomfru Olivenolie

Rigtig mange mennesker har efterhånden fået øjnene op for, at det er vigtigt at skifte de usunde fedtstoffer ud med nogle sunde som fx olivenolie. I Danmark har vi igennem mange år haft tradition for, at spise mættet fedt i form af smør, margarine og sødmælksprodukter. Men i virkeligheden er det mættede fedt ikke ret godt for os, da det er med til at give for højt kolesteroltal samt åreforkalkninger.

Det er derfor vigtigt at skifte noget af det usunde fedt ud med noget sundt. Det er ikke nødvendigt at stege al sin mad i smør eller margarine, og det er heller ikke altid nødvendigt at putte smør på brødet.

Olivenolie kan med fordel bruges til stegning og bagning, ligesom det kan bruges til dressinger og salater, samt til at dryppe på brød. Det er dog vigtigt at bruge en olivenolie i en god kvalitet, og en ekstra jomfru olivenolie er altid at foretrække, ligesom det er vigtigt at man vælger en koldpresset olivenolie.

Hvad er Ekstra Jomfru Olivenolie?

At en olie kaldes for en ekstra jomfru olivenolie har noget med kvaliteten af olien at gøre. Olivenolie inddeles i flere kategorier, og når man taler om de fineste olier, så hedder de Ekstra Jomfru. Det betyder, at der er gået kort tid fra høsten af oliventræerne til man foretager presningen.

Der må max. gå 24 timer fra olivenhøsten til presning, ellers må man ikke bruge betegnelsen ekstra jomfru olivenolie. Derudover har ekstra jomfru olivenolie et lavt syreindhold. Det må max. være på 0,8% for at få denne betegnelse.

Derudover skal en ekstra jomfru olivenolie altid være koldpresset, dvs. der må ikke bruges nogle former for varmekilder under presningen. En koldpresset olivenolie indeholder flest næringsstoffer og antioxidanter, da mange af disse næringsstoffer ødelægges ved varmepåvirkning.

En rigtig god olivenolie skal helst bestå af en enkelt type oliven. Mange af de olivenolier man finder på supermarkedernes hylder er blandingsolier, hvor 2 eller flere typer oliven er blandet til presningen.

Dette vil altid medføre en lavere kvalitet, da de forskellige smagselementer vil påvirke hinanden i negativ retning. Man kan dog sagtens finde rigtig gode olier, som er blandingsolier, men de vil sjældent være i helt samme kvalitet som den såkaldte monokultiverede olivenolie, hvilket er den reneste form for olivenolie.

Hvis man vil gå efter det allerbedste, så skal man vælge en koldpresset, monokultiveret ekstra jomfru olivenolie. Man kan sammenligne olivenolie lidt med vin; der er så mange forskellige smagsnuancer der spiller ind, så det er vigtigt at man ikke bare vælger den første og den bedste.

Pris og kvalitet går hånd i hånd, selvom det ikke altid er de dyreste der er de bedste. Men man skal ikke vælge den billigste, da der som regel vil være en grund til at den er virkelig billig. Omvendt bliver prisniveauet mange gange skruet op, hvis en olivenolie bliver markedsført som noget helt specielt.

Så det gælder om at være varsom når man vælger olivenolie, og sætte sig godt ind i kvaliteten inden man betaler. Men hvis man vælger en ren olivenolie uden blandingsolier, så vil man sjældent gå helt galt i byen.