Hvordan modvirker man overvægt hos hunde og katte?

Overvægt hos vores kære kæledyr er et stigende problem, og afspejler nærmest direkte den tendens til fedme, vi oplever i vores samfund. Vi tillægger nemlig vores laster til dyrene, fx ved at give dem mad, hvis de virker triste – det er nemlig sådan vi selv får det bedre.

Men det er hamrende usundt for de små, for hvem mad har en helt anden funktion end trøst. I stedet for mad skal du hellere sørge for at aktivere dit kæledyr, primært gennem leg og træning.

Mad kan sagtens være en del af aktiveringen, så længe der gives små godbidder, og ikke en halv pose foder, hver gang Fido eller Misser gør den mindste lille ting rigtigt.

Overvægt hos katte

Profilen for vores bestand af katte er under kraftig forandring. Landkatte viger i stor udstrækning pladsen for et stadig stigende antal bykatte, der lever deres liv i lejligheder. Disse katte er steriliserede, velnærede og forkælede, og så tilbringer de det meste af dagen alene, mens deres travle ejere er optagede af arbejde og turen til og fra arbejde.

Vægtstigning er den mest umiddelbare effekt af denne inaktive livsstil, som ligger fjernt fra kattens naturlige adfærd. Undersøgelser har vist, at helt op til 40% af alle katte i dag er overvægtige, mens 5% er rent ud sagt fede! At se katten tilbringe timevis rullet sammen på en pude er ofte bevis nok for ejeren til at tro, at den lever et lykkeligt liv.

Desværre er der bare det, at en overvægtig kat er en usund kat. Det er derfor dyrlægens mål at opmuntre katteejere til at sikre en livsstil, som er til dyrets bedste.

Overvægt hos hunde

Mange hundejere betragter deres hund som et medlem af familien og har derfor tendens til at bruge mad til at udtrykke deres kærlighed til hunden.

Mad har imidlertid en helt anden betydning for hunde end for mennesker, og i den tro, at de glæder deres kæledyr, begår hundens ejer adfærdsmæssige fejl, som er med til at udvikle overvægt hos hunden. Overvægt udvikler sig langsomt og snigende, således at de fleste hundeejere ikke engang er klar over, at det er på vej.

Det er altid svært at behandle overvægt, fordi det skyldes en manglende balance over en lang periode, derfor er det så vigtigt at tilskynde hundeejere til at forebygge overvægt. Motion og slankefoder til hunde er nøglen.

Så hvad gør man så?

Det første og vigtigste er at sørge for, at dit kæledyr ikke indtager flere kalorier end det forbrænder. Bag på de fleste foderprodukter står en oversigt over, hvor meget foder, dyr i forskellige størrelser skal have. Så mål rigtigt op og giv dem endelig ikke mere, sådan lige fordi “det bliver Plet så glad for”. Hvis dit kæledyr er meget overvægtigt, kan du eventuelt kigger på light-foder, en produktlinje som de fleste foderproducenter fører.

Sørg dernæst for, at dyret aktiveres – og ja, hvis det betyder, at du skal kravle rundt på gulvet med et stykke bidelegetøj, så er det sådan, der er.

Husk, at det er dit ansvar, at dit dyr ikke overspiser, det kan nemlig ikke selv sige stop. Fik det lov, så kunne det sikkert spise sig gennem en hel sæk foder uden at kny, så det er dig, der skal sige stop. Og når dit kæledyr er normalvægtigt, så kan du være sikker på, at dyrets livskvalitet er mange, mange gange bedre, end hvis det vejer for meget.

Og husk i øvrigt også, at når du giver din hund hundekiks, så skal de modregnes i et almindelige foder.