Hvordan man skriver ansøgninger

Over det seneste års tid har jeg været en del arbejdsløs, og det har medfødt en del ansøgninger til en lang række mere eller mindre spændende stillinger rundt omkring i mit lokal område. Det har ikke altid været lige nemt at finde jobs, der passer til min profil, men det er blot at klø på.

Gennem processen er jeg kommet frem til en ret god skabelon for, hvaf jeg skal skrive, for at blive indkaldt til samtaler, og med fare for at oplære flere fremtidige konkurrenter (jeg er nemlig i et fedt job nu), så vælger jeg alligevel at dele nogle af mine tips til ansøgningen med dig, så du også kan få et fedt job 🙂

TIP 1: Vær nærværende

At være nærværende i din ansøgning er muligvis det aller-allervigtigste tip, jeg kan give dig. Hvis du kun skriver halvhjertede jobansøgninger, vil den pågældende arbejdsgiver lynhurtigt kunne lugte lunten, og så er du sorteret fra med det samme.

Tag i stedet udgangspunkt i det jobopslag du sidder med, og skriv til det. Find ud af, hvilke spørgsmål det stiller mellem linjerne (fx om du er specialist, eller om din profil er mere bred; om du arbejder bedst i teams eller foretrækker at fordybe dig i stilhed, etc). Find alle spørgsmålene, og besvar dem ærligt.

For med ærlighed kommer man længst, og ligesom med den halvhjertede ansøgning, så kommer løgn og “fordrejede sandheder” op til overfladen hurtigere end du aner – især hvis arbejdsgiveren er en dygtig interviewer.

TIP 2: Fortæl en historie

Når jeg skriver ansøgninger, så foregår det efter en fast skabelon – og den vil jeg dele med dig. Skabelonen er delt op i fem afsnit, der hver især behandler en given situation:

 1. En titel, der er opbygget nogenlunde således: “<stillingsbetegnelse> med masser af <drive/gå-på-mod/lyst til at lære nyt/etc>”.
  Mulighederne er uendelige, det skal bare være en appetitvækker, der kort præsenterer mig ud fra de krav, jobannoncen stiller.
 2. En kort introduktion af, hvad jeg forstår ved jobopslaget, samt hvordan jeg passer ind i den formel. Det kunne fx starte således: “I søger en pædagog, der har erfaring med, og stor lyst til, at arbejde med adfærdsvanskelige unge – det har jeg. Jeg har de seneste to år beskæftiget med netop den type problemstillinger, de gennemgår, senest i mit job som <stillingsbetegnelse> hos <organisation>”.
  Så har du kort fortalt dem, hvad de kan forvente, og nu vil du så uddybe det yderlige.
 3. Min seneste (relevante) arbejdsplads: Hvad lavede jeg, hvad var mine arbejdsopgaver, og hvad lavede jeg af resultater? Fik jeg øget omsætningen i webshoppen? Fik jeg indført nye og bedre arbejdsforhold for mine kollegaer?
  Idéen er, at arbejdsgiveren får en idé om, hvad du kan tilføre netop hans virksomhed af værdi, såfremt han vælger at ansætte dig.
 4. Tidligere erfaring: Jeg er forholdsvis nyuddannet, og jeg er så heldig, at jeg arbejder inden for det felt, jeg uddannede mig inden for. Det betyder, at jeg kan skrive min universitetsuddannelse på som reference (det skal du selvfølgelig kun gøre, hvis du mener den har relevans). Men ud over den, så nævner jeg også – hvis det har relevans for ansøgningen – hvad jeg har lavet sideløbende. Har du fx en hobby der lægger sig tæt op ad den stilling du søger, så skriv det. Har du haft studiejob, og det er relevant for stillingen, så nævn det. Også her er det vigtigt, at du fortæller arbejdsgiveren, hvilken værdi dine erfaringer har for ham. Hvad kan du? Hvordan kan du gøre det for ham?
 5. Til sidst skriver jeg kort om, hvem jeg er i min fritid. Dyrker jeg sport? Hvad er mine interesser? Spiller jeg rollespil i skoven hver anden weekend? Disse oplysninger giver arbejdsgiveren en idé om, hvorvidt du passer ind i virksomhedskulturen, og vil du kunne “overleve” derinde? For ingen arbejdsgiver ønsker at ansætte nogen, de er bange for smutter igen efter kort tid.

TIP 3: Oversælg ikke dig selv

Med mindre du rent faktisk har haft en lederstilling i en virksomhed, så lad være med at falde i fælden med at gøre dig til mere end du var:

 1. Du sætter forventningsniveauet for højt (og hvis du bliver indkaldt til samtale, og det viser sig du har løjet, så kan du være 100% sikker på, at du ikke får jobbet – og du behøver ikke sende en ansøgning til den pågældende virksomhed igen)
 2. Hvem siger, at arbejdsgiveren søger en medarbejder, der tidligere har siddet i en lederstilling? Måske tænker arbejdsgiver med det samme, at “hende der, hun virker sgu overkvalificeret…!”, og så bliver du også sorteret fra. Nu tænker du måske “jamen hvorfor vil de ikke ansætte en der er overkvalificeret? Det betyder jo, at jeg sagtens kan udfylde den stilling, som de har slået op.” – og dertil er svaret, at hvis arbejdsgiveren føler at du er overkvalificeret, så tænker vedkommende automatisk “Der går ikke lang tid, før hun begynder at kede sig. Så siger hun op, og så skal jeg igennem hele denne mølle igen. Nej, så hellere vælge en anden, der virker mere i lod med, hvad jeg søger.”

Og jo, disse situationer opstår, jeg har selv stået med en ansøgning, hvor jeg oversolgte mig selv – og blev sorteret fra lige netop af ovenstående grund. Og det er også derfor, mine ansøgninger og CV nu i langt højere grad afspejler den reelle virkelighed.

For det er lige netop det, der er så sindssygt vigtigt med ansøgninger: at du skinner igennem, virker ægte og at din profil passer til jobbet.

Min sidste tip for denne omgang er:

TIP 4: Sørg for at få feedback

Langt fra alle arbejdsgivere lader dig vide, om du er kommet gennem nåleøjet eller ej. En god portion af dem er så dårligt opdraget, at de ignorerer den flid du har lagt i, at skrive en god ansøgning.

Men de få, der melder tilbage, uanset om det er pr. mail, telefon eller brevpost, er der, du skal samle data til din _næste_ ansøgning:

Skriv tilbage til dem, og spørg hvad det var der gjorde, at du ikke kom videre i processen. Du må gerne spørge direkte, det værste der kan ske er, at de siger, at de desværre ikke har ressourcer til at give individuelle tilbagemeldinger, og du har jo ikke noget at tabe. Det vil mange af dem gøre. Men nogle er så mega fede, at de giver dig reel feedback – og når du endelig finder sådan én, så er det bare med at slå lyttelapperne ud. De sidder nemlig med nøglen til jobmarkedet. Lyt, lær, reflektér, ret i din ansøgning – alt imens du selvfølgelig også udviser behørig kritisk sans overfor de data, du får ind.

Med denne fremgangsmåde er jeg kommet til en god portion samtaler, og da jeg fik mit nuværende job, fik jeg faktisk tilbudt fire stillinger inden for samme uge. Pludselig var det mig der kunne vælge og vrage, og dén følelse er alt arbejdet værd, trust me 🙂

Held og lykke med jobjagten!