Den rigtige kontorstol?

Arkitektstuer og mange andre kreative arbejdspladser er i dag indrettet med antikke møbler og retro-gear, som har til formål at skabe en god og kreativ stemning. Idéen er fin, og det ser da også godt ud. Det slider dog på kroppen, og selvom her er tale om stillesiddende arbejder, er der faktisk rigtig mange arkitekter, som får svære rygproblemer i en tidlig alder.

Sidder du på kontoret i mere end 5 timer om dagen, er det en god idé at anskaffe sig en ergonomisk kontorstol, som er bygget til formålet. Kontorstole fåes i alle mulige designs og størrelser, og der er helt sikkert også een, som passer til dit kontor. Vintage, retro, kreativt eller ej.

Ergono-hva’-for-noget

Ergonomi og arbejdsmiljø var på alles læber i mange år op til krisen. Coaches og indretningskonsulenter har brugt ordene som salgsvåben, når de har besøgt danske virksomheder landet over. Et godt arbejdsmiljø var alfa og omega for gode resultater og effektivitet,  og det så arbejdsgiverne selvfølgelig godt fidusen i.

I dag er der ikke så mange penge at købe ind for, og derfor står nye kontormøbler ikke altid først på dagsordenen, når der lægges budget. De gamle møbler kan vel bruges lidt endnu… Her er det vigtigt, at man som medarbejder står fast og beder om en ny stol, så snart ryg, nakke eller skuldre begynder at drille.

Stolen skal være ergonomisk, og den skal passe til den enkelte medarbejder. Sygemeldinger giver røde tal på bundlinjen, og det plejer de fleste arbejdsgivere at kunne forstå.

En ergonomisk kontorstol fremmer din kropsholdning og støtter lænd og ryg, så man sidder anatomisk korrekt. Den reducerer belastningen af din krop, og den nedsætter derved risici for ryg-, nakke- og lændesmerter.

Hvor finder man den rigtige kontorstol

Kontorstole fåes i supermarkeder, lavprisvarehuse, byggemarkeder og kontorforsyninger. Der er forskel på pris og kvalitet – og ikke mindst på serviceniveau og vejledning. Kan du mærke de mindste smerter i ryg og nakke, når du arbejder, er det vigtigt, at du søger råd og vejledning de steder, hvor man har uddannet personale.

Kvaliteten af kontorstole i lavprisvarehusene kan som sådan godt være god nok, og du kan også være heldig at løbe ind i en medarbejder, som ved, hvad han taler om. Sørg dog altid for at stille spørgsmål til hans salgstale, og lad ham vise dig, hvordan man indstiller hver enkelt stol. Prøv dem, han foreslår.

Det er vigtigt, at du lærer stolen at kende, og at du forstår alle indstillingsmulighederne. En ergonomisk kontorstol, som er indstillet forkert kan forvolde ligeså store rygsmerter, som en klapstol fra Ikea.