Den flotte indkørsel

Når du bygger nyt hus eller køber et “brugt” vil en af de ting man kan tage stilling til være, hvordan indkørslen skal indrettes for at præsentere huset bedst muligt.

Indkørslen er ofte det første man ser når man kommer til et hus, så derfor er det vigtigt, at du har gjort sig umage med indkørslen og haven omkring den. Læs disse tips inden du går i gang.

Carport eller garage

Vil du gerne beskytte din bil mod vejret, vil det være fornuftigt at bygge enten en garage eller en carport hvis dette ikke allerede forefindes.

Fordelen ved en garage er at du kan lukke helt af for både ubudne gæster, kulde og vejret generelt. Ofrer du lidt ekstra på garagen og får den isoleret kan du også sætte varme på, så det er til at arbejde i garagen selvom der er vinter og frostvejr. Mange ældre biler og veteranbiler får ofte problemer i løbet af de kolde vintermåneder, og så kan det være fornuftigt med en varm garage når der skal rodes med motor, bremser eller ombytning fra sommerdæk til vinterdæk.

En carport er derimod noget billigere og hurtigere at bygge, og lader du altid mekanikeren ordne din bil, har du ikke det samme behov for at kunne sætte varme på i en garage. Her vil en carport ofte være det oplagte valg. I tillæg til en carport kan man bygge et mindre skur som kan låses af hvor værktøj, havemøbler og andet kan stilles.

Belægningen

Indkørslen bør opbygges af betonfliser eller betonsten. For at opnå den største styrke bør du derfor vælge en belægningssten på mindst 6 cm tykkelse og laget understenene skal opbygges korrekt.

Der skal graves ca. 40 cm jord af hvor indkørslen skal anlægges, så du bør anskaffe sig en minigraver til dette arbejde. Herefter anlægges et drænende lag som forhindrer at fugt trænger op samt at regnvand hurtigt løber væk. Ovenpå dette sandlag anlægges et lag stabilgrus som er med til at gøre indkørslen stabil og undgå kørespor. Det sidste lag sand er til afretning hvorpå belægningsstenene lægges.

Af forskellige gode belægningssten kan der anvendes kløversten, herregårdssten eller karmonasten. Alle tre typer af belægningssten er rigtigt gode i indkørslen og vil kunne holde til det tryk som bilen vil skabe på dem.

Haven omkring indkørslen

Ved siden af indkørslen kan du anlægge noget have som er mest muligt vedligeholdelsesfrit, men samtidig kønt at kigge på året rundt. Et eksempel på dette kan være et rhododendronbed som kan passe sig selv størstedelen af året, og som vil have flotte grønne farver hele året.

Skal der anlægges en sti fra indkørslen og hen til fordøren og bagdøren, er specielt herregårdsstenen være et populært valgt. Det er dog også muligt at kombinere belægningen i indkørslen med andre typer af havefliser, så der er et tydeligt skel mellem indkørsel og havesti.

For at undgå at der kommer ukrudt mellem belægningsstenene bør du et par gange om året sørge for at feje lidt fugesand ned mellem fugerne. Gøres dette et par gange årligt, skal der ikke bruges særligt meget fugesand pr. gang.