Legetøj – med god samvitighed

Det kan som forældre være svært at vælge legetøj til deres børn – der findes nemlig et utal af muligheder – især mange webshops med skønt legetøj.

I valget af legetøj bør man som forældre tænke sig om og overveje hvilke sundhedsskadelige stoffer legetøjet kan indeholde. Der produceres meget legetøj – det legetøj der fremstilles i dag er med mange forskellige metoder. Som forældre og forbruger må man gøre op med sig selv hvilken vægtskål der vejer tungest – skal legetøj være billigt, brugt – eller går man efter legetøj i høj kvalitet, hvor fremstilling og produkt er med hensyn til sundhed og miljø?

Forældre er blevet mere miljø-bevidste og ønsker kvalitet til deres børn. Legetøj i en god kvalitet uden sundhedsskadelige stoffer har mange foredele ud over de sundhedsmæssige. Blandt andet tåler kvalitetslegetøj at gå i arv til mindre søskende. Så selv om det i første omgang virker lidt dyrere kan der alligevel spares en del ved at vælge holdbart legetøj, her tænkes især på trælegetøj.

Der findes mange gode miljø rigtige bud på trælegetøj til babyer og små børn. Men når børn bliver lidt større og har brug for andet end puttekasser og trækdyr, dukkevogne og gyngeheste – så er det svært at undgå plastic – legetøj. Børn elsker figur, her er plastic figur populære valg med deres mange detaljer og realistiske udtryk.  Der findes gode alternative hertil, hvor figurerne er håndmalet og phtalatfri. Vælg altid legetøj med tydelig CE – mærke

Miljøstyrelsen har i samarbejde med Sikkerhedsstyrelsen lavet en vejledning til alle om køb og valg af legetøj.

Vejledningen består blandt andet af følgende  råd:

  • Modtag ikke brugt blødt plastlegetøj
  • Køb kun CE-mærket legetøj
  • Anbefalinger om alder og advarsler skal tages alvorligt
  • Hold batterier langt væk fra børn

Legetøj med god samvitighed er legetøj uden kemi og skadelige stoffer. Børn skal have lov til at putte legetøj i munden, uden risiko for skadelige kemirester. Derfor bør som forbruger være kritiske i sit valg af legetøj.

Nøgleordene ved at vælge legetøj med god samvitighed er bæredygtighed, miljøvenligt, fri for  phtalater og PVC og giftfri maling.

Spørg gerne din legetøjsforhandler ind til produkternes indholdsstoffer – især hvis der er tale om maling og modelervoks. Husk sminke – fastelavn ikke betragtes som legetøj og derfor ikke skal opfylde samme krav som legetøjsprodukter. Undersøg derfor altid indholdsstoffer i sminke og farve til børn.

Køber man plastic – legetøj – så er et godt råd at pakke produktet ud af emballagen inden brug og læg det udenfor så vil en del af evt. kemirester afgasse ude i den fri luft, frem på børnenes værelse, hvor de skal sove om natten.