Hvorfor skal man købe godkendte cykellygter

Hvad er en godkendt cykellygte og hvorfor skal man købe godkendte cykellygter? Få svarene og gode tips her.

Hvad er en godkendt cykellygte?

En godkendt cykellygte er en lygte, som lever op til de krav som loven stiller. Loven stiller nogle krav til, hvor meget en cykellygte skal kunne lyse, for at kunne godkendes og stiller nogle retningslinjer for, hvor langt væk den skal kunne ses og for fra hvilke vinkler at en godkendt cykellygte skal kunne ses.

Alt i alt så er godkendte cykellygter en lygte, som er blevet testet for at sikre, at en cyklist er mest muligt synlig under færdsel i skumringen og efter mørkets frembrud. Dette indebærer også, at man sikrer sig at cyklisten får en cykellygte, som er pålidelig i forhold til fx batteritid, montering og andet der gør, at cyklisten er sikret den bedst mulige synlighed i trafikken.

En anden ting som er krævet, for at en cykellygte kan godkendes er, at den kan fastmonteres, så den ikke er til gene for andre medtrafikanter. Tidligere har det været ligegyldigt, om en cykellygte lyste ned i jorden eller op i himlen for den sags skyld, men da cykellygter efterhånden skal være så kraftige, så har man lavet regler, som skal sikre, at andre ikke bliver blændet er ens cykellygte.

Hvorfor skal jeg købe godkendte cykellygter?

Se det spørgsmål er straks værre at svare på – fordi godkendte cykellygter er faktisk ikke altid de bedste cykellygter. Godkendte cykellygter sikrer kun at man bliver set optimalt i trafikken.

Så bare fordi at man vælger at købe sig en godkendt cykellygte, så er man ikke sikret en god cykellygte. Alle cykellygter kan godkendes, hvis bare de kan ses af andre.

Men rigtig mange cyklister kan også godt tænke sig, at de selv kan se noget, når de kører i mørke og det er langt fra at alle godkendte cykellygter lever op til dette ønske. Man må derfor ikke bare købe billige godkendte cykellygter og så tro, at man har købe den bedste cykellygte.

Hvis man vil have en god cykellygte, som man også kan se noget med, så bør man spørge ens cykellygteforhandler til, om det er en cykellygte, der giver et godt lys, hvis man fx cykler meget på landet eller i det hele taget udenfor byområderne, hvor der ikke er gadelygter, som et tændt efter mørkets frembrud.

Hvis man køber en godkendt cykellygte, som lyser med minimum 15 lux, så er man ofte sikret, at man også kan se noget, men det kan være forskelligt fra lygte til lygte og afhængig af, om lygten lyser klart hvidt eller om den har et mere gulligt skær.