En falsk forhåbning

”Jeg kom, fordi jeg ønskede at finde et nyt liv, et liv fyldt med håb og retssikkerhed,” sagde den 24-årige tunesier, Imed Shabi.

Efter omstændighederne i Mellemøsten og Nordafrika har mange mennesker valgt at flygte fra deres eget land i håbet om en bedre fremtid. Et håb om et nyt liv blev hurtigt forkastet, efter tusindvis af migranter fra Libyen og Tunesien strømmede til den italienske ø, Lampedusa.

En stinkende flygtningelejr

Lampedusa er normalt et stykke italiensk uspoleret paradis i det sydlige Middelhavsområde, men efter masseindvandringen har byen forvandlet sig til et rent mareridt. Det er blevet en stinkende flygtningelejr for tusinder af desperate mennesker, der er flygtet fra uro og fattigdom. Byen, som normalt rummer kun 5.000 mennesker, har ikke kunne forbedrede sig på stormløbet.

Igennem den seneste periode har omkring 20.000 migranter faret til øen i en udvandring.

Desperation og afmagt

De mange migranter havde en forestilling om en velkomst med åbne arme. ”Jeg kom, fordi jeg ønskede at finde et nyt liv, et liv fyldt med håb og retssikkerhed,” sagde den 24-årige tunesier, Imed Shabi, der betalte € 500 for rejsen til Lampedusa. ”Jeg kom for at søge arbejde og få et nyt liv,” udtalte den 22-årige tunesier, Fathi Ben Ali. De bar begge håbet på deres skuldre, men tabte det forgæves – ligesom de andre migranter. Hvad møder dem er i stedet en scene af desperation og afmagt.

En scene hvor stort set hver gadedør virker som en seng for en fremmed person. De stejle dæmninger med udsigt over havnen er lavet om til et teltlejr med navnet ”Bakken af skam”. Jeg havde ingen idé om, at situationen ville være så frygtelig,” udtalte Imed Shabi.

Ingen hjælp at hente

Udsigten til lyse tider ser sort ud for de mange migranter. Der er ingen hjælp at hente. De vil blot blive sendt videre ind til Italiens fastland eller måske tilbage til deres oprindelige bagland.